loader image
Resim Alt

Geleceğin Öğretim Modeli; Hibrit Eğitim

Uzmanlar pek çok alanda, 10 yılda olacak dönüşümün, pandemi süreci ile birlikte, 4 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştiğini söylüyor. Özellikle Eğitim alanında yeni sürece olan  adaptasyon baş döndürücü bir hıza ulaştı. Eğitimin her aşamasında, Devlet ve Özel okulların TV ve online platformlara gösterdiği uyum, dünyada pek çok üniversitede hali hazırda uygulanan Hibrit Eğitimin, sisteminin ilk basamaklarına da rahatlıkla uyarlanabileceğini bize gösterdi. Böylelikle eğitim terminolojimize yeni bir kelime daha eklemiş olduk. HİBRİT Eğitim Modeli.

Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman hibrit kelimesi; ‘‘Benzin sarfiyatını azaltmak suretiyle, benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanma teknolojisi’’ ifadesi üzerinden ele alınabilir. Kısaca hibrit ‘İki farklı güç kaynağının bir arada bulunması’ şeklinde ifade edilmektedir. Yani karışım sonucu ortaya çıkan şey olarak da adlandırılabilir.

Hibrit kelimesini eğitime uyarladığımızda karşımıza karma öğrenme çıkıyor. Hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da hibrit öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

Harmanlanmış (Hibrit) Öğrenme; Geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak düşünülmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge online ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla online eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir.

Şu çok net ki Geleceğin Öğretim modeli, Hibrit Eğitim Sistemi olacak!

Hibrit Öğretimin Yararları neler olabilir?

Öğretimin “hibritleşmesine ” karşı olan bazı kurumlar olsa da özellikle pandemi sürecinde virüsten korunmak ve toplum sağlığını koruyabilmek için eğitimde en iyi seçenek olan bu sistem, önümüzdeki dönemde virüs için çare bulunsa bile eğitimin bazı alanlarında kalıcı hale gelecek gibi gözüküyor.  Yurtdışında pek çok ülkede üniversite düzeyinde uygulanan hibrit derslere katılan öğrencilerin, yazma ve bilgisayar becerilerini geliştirdikleri, bu karma programlar sayesinde    öz-yönelimli öğrenme, zaman yönetimi, problem çözme ve eleştirel düşünme becerileri gibi yeni kazanımlar elde ettikleri gözlemlenmektedir.

Hâlâ Dünyada da yeni olmasına rağmen, birçok eğitim uzmanı, Hibrit derslerle ilgili, iyi ve sistemi teşvik edici yorumlarda bulunuyor. Bunun nedenleri arasında; Öğrencilerin kendi başlarına daha fazla iş yapmak zorunda kalmaları, “aktif öğrenme” ile öz-disiplinlerini geliştirmeleri, daha iyi test performansı sergilemeleri, konu uzmanlığı kazanmaları gösteriliyor. Buna ek olarak, geleneksel (yüz yüze) sınıf ortamında grup önünde fiziksel olarak konuşamayan öğrencinin, online sınıf ortamında grup tartışmalarına katılma ve diğer öğrencilerle online iş birliği yapma olasılığının artması öğrencinin kendini daha rahat ifade ediyor hale gelmesine ve özgüven yeterliliklerini geliştirmesine katkı sağlıyor.

Belirgin akademik avantajlara ek olarak, hibrit kurs, seminer ve okul sistemi daha fazla insanın kaliteli bir eğitim almasını kolaylaştırıyor. Çünkü karma eğitim programı daha fazla yerde daha fazla kişi için eğitime  erişilebilir olmak  anlamına gelir.

Bütün bu ek yararlar kesinlikle önemli olmakla birlikte, Hibrit eğitimin, geleneksel yüz yüze sınıf eğitiminden daha fazla akademik başarı sağlayıp sağlamayacağını, öğrenciler ve ebeveynler tarafından benimsenip benimsenmeyeceğini bize zaman gösterecek?

Yorum Bırak