Öğrencide Ders çalışma motivasyonu
Öğrencide Ders çalışma motivasyonu
Dünyanın en iyi okulları, en yetenekli öğretmenleri , ders kitapları ve materyalleri önünde olsun, motive olmayan bir öğrenci de bu , ne işe yarar?
Hem İçsel hem de Dışsal motivasyon, öğrencilerin eğitim başarısının her aşamasında kilit faktördür. Öğretmen, ebeveyn ve hatta öğrencinin kendisi bu motivasyonu sağlamada ve teşvik etmede çok önemli bir, rol oynayabilir. Tabii ki, bunu söylemek yapmaktan çok daha kolay, çünkü tüm öğrenciler farklı şekilde motive oluyor. Öğrenmeye hevesli, disiplinli çalışan ve en iyisini ortaya koymak konusunda iradeli çocuklar haline gelmek sabır, zaman ve çok çaba gerektiriyor.
Şimdi size bu konuyu destekleyici 10 madde sunacağım. Bazıları siz ebeveynlerin katkılarını , bazıları ise siz sevgili öğrencilerin çabalarını bekliyor.
-
Öğrencilere kendilerini kontrol edebilme duygusu verin,
Ebeveynlere ve öğretmenlere düşen bu görevin içeriği; öğrencilerin hayatları ve dersleri üzerinde biraz seçim yapmalarına ve kendilerini kontrol etmelerine izin vermek, onlara alan yaratmaktır. Bu aslında onları meşgul etmenin en iyi yollarından birisidir. Örneğin, öğrencilerin yapacakları ders ve ödev türünü veya hangi problemler üzerinde çalışacaklarını seçmelerine izin vermek, sosyal hayatlarını ders ile dengeli götürecek şekilde planlar yapmalarını desteklemek , onlara daha fazlasını yapmaya motive edebilecek bir kontrol duygusu verebilir. Öğrenci için burada ki önemli nokta eğlence ve sorumluluk arasındaki hassas dengeyi kurabilmesidir. Bu konuda da onlara sizler rehberlik yapabilirsiniz.
-
Öğrenme hedefleri konusunda net olun,
Öğrencinin akademik hayatında, Sanat, Spor, Sosyal yada başka bir alanda açıkça tanımlanmış hedefleri yoksa, bir ödevi tamamlaması, sınavlara hazırlanması, ilgi alanında bulunan bir aktivitede başarılı olması oldukça zorlayıcı olabilir. Öğrenciler, çalışmaya motive olmak için kendilerinden ne beklendiğini bilmek isterler kısaca NİÇİN? bunu yapıyorum sorusunun cevabını merak ederler. Sınav senesinde olan 8. Ve 12. sınıftaki öğrenciler için akademik hedef belirlemek belki daha kolay gibi gözükebilir ama özellikle ara sınıflarda olan öğrenciler için akademik yada sanat, spor , sosyal proje alanlarında hedef oluşturmak o eğitim yılına bir anlam katar ve büyük resme LGS yada YKS’ye hizmet eder.
-
Tehdit içermeyen bir ortam yaratın,
Öğrenciler yaptıkları eylemlerin sonuçları olduğunu bilseler de, onlar için tehditlerden çok olumlu pekiştirmeler daha motive edicidir. Ebeveynler ve öğretmenler, yerine getirilmeyen görevlerin sonuçlarını ortaya koymak yerine öğrencinin yeteneklerine olan inançlarını onayladığında, öğrenciler için güvenli, destekleyici bir ortam yarattığında, çocukların motive olmaları çok daha olasıdır.
Öncelikle Motivasyon için duygusal bir tetikleyici gerekir. Bu durum, Ödül , Desteklenme, Ceza veya Korku ile ebeveyn , öğretmen yada çevredeki herhangi bir kişi tarafından dışarıdan müdahale (DIŞ MOTİVASYON) edilerek oluşturulabildiği gibi öğrencinin içinden gelerek de tetiklenebilir. İçeriden gelen motivasyon (İÇ MOTİVASYON) en kabul olanı, bunun içinde odaklanmak ve anlam bulmak gerekir. Öğrencide kazandırılacak her olumlu davranış bir kas gelişim sürecidir. Bu konuda bol bol egzersiz yaptırılarak iç motivasyon kazandırılabilir.
-
Manzarasını değiştirin,
Her gün aynı masa başında oturmak, bazı öğrenciler için çalışma motivasyonu açısından biraz sıkıcı görünebilir. Ders çalışmaya veya genel olarak öğrenmeye olan ilgiyi yenilemek için çocuklarınızın manzarasını değiştirmesine izin verin. Farklı bir odada çalışmasına , kendi isteği doğrultusunda odasında küçük dokunuşlar yapmasına, ders konuları ile igili sohbet etmeye, kütüphane ortamında ders çalışma alışkanlığı geliştirmesine olanak sağlayın. Beyin yeniliği sever ve yeni bir ortam, bazı öğrencilerin öğrenmeye motive olmaları için ihtiyaç duydukları şey olabilir.
-
Ödüller sunun,
Herkes ödül almayı sever. Çocuklarınıza verdiğiniz sorumluluklardan sonra onlara kazanma şansı vermek mükemmel bir Dış Motivasyon kaynağıdır. Pizza partileri, film izlemek , pikniğe gitmek yada beraber pasta yapmak gibi kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacak eylemler öğrencilerin daha çok çalışmasını ve gerçekten başarmayı hedeflemesini sağlayabilir. Dış motivasyon yani ÖDÜL konusu ince bir çizgidir. Eşyalar üzerinden sağlanan ödüllerdense birliktelik vurgusunu öne çıkaracak aktiviteler uzun vadede daha iyi sonuçlar ortaya koymuştur. Ebeveynler olarak takdir ve övgü dolu, destekleyici, sadece sonuca değil , çabalarının da farkında olduğunuzu belirttiğiniz konuşmalar öğrencilere bol miktarda motivasyon sağlayabilir.
Bu konuda yapılan saha çalışmalarında, çocuklara sunulan oyuncak, telefon, bilgisayar yada kıyafet ödülleri yerine, beraber pizza yapmanın, yeni bir yemek tarifi denemenin yada uçurtma yaparak uçurmanın etkisinin çok daha yüksek olduğu ölçümlenmiştir. Beklenenin aksine çocuklar maddi değeri büyük olan ödülleri değil , beraber kaliteli vakit geçirebilecekleri zamanı tercih ettiklerini yapılan çalışmalarda dile getirmiştir.
-
Öğrencilere sorumluluk verin,
Çocuğuma sorumluluk duygusunu nasıl aşılayabilirim?
Bir eğitim esnasında duymuştum. Çocuğunuza yürümeye başladığı andan itibaren bezini çöpe atma sorumluluğunu vererek işe başlayabilirsiniz, denmişti.
Ders çalışmak dışında çocuğunuzun sorumlulukları neler?
Sorumluluk duygusu oluşturmak, öğrencilere motivasyon duygusu vermenin harika yollarından birisi olabilir. Okul, dersler, ödevler dışındaki sorumluluklardan bahsediyorum. Rutin olarak o iş den sorumlu olma hali. Zorunluluklar kaçırır, sorumluluklar işi renkli hale getirebilir. Güven aşılayabilir. Bu konudaki örnekleri ailenizin iç dinamiklerine bırakıyorum.
-
Öğrencilerin birlikte çalışmasına izin verin,
Günümüzde Z kuşağı için sosyal etkileşim her şey demek. Sanayi devriminin kurallarıyla eğitim görmüş bir nesil olarak , Yapay Zeka çağında eğitim gören çocuklarımızın arkadaşları ile çalışmasını teşvik etmek onları fazlası ile heyecanlandıracak ve belki de hedefe ulaşmak için motive edecektir.
-
Öğrencilerin içsel motivasyonunu bulmasına yardımcı olun,
Herhangi bir dış faktörden bağımsız olarak öğrencinin kendi içinden gelerek eyleme geçme gücüne içsel motivasyon diyoruz. Burada öğrenci kendi doğal içsel ödülleri için çabalamaktadır. Kendi kendini motive etmenin en önemli bileşeni Duygusal Zeka’dır.
Duygusal Zeka kısa bir tanımla; Kişinin kendi duygularını ve diğer insanların duygularını tanıma ve yönetme yeteneğidir.
İçsel Motivasyon için Psikolog Scott Geller kullanabileceğimiz 3 soru olduğuna işaret eder.
- Bunu yapabilir misin?
- İşe yarayacak mı?
- Buna değer mi?
Üç soruya da cevabınız evet ise işte o zaman hedef belirlenmiştir.
(Daha detaylı bilgi için Scott Geller’in TedX konuşmasını dinleyebilirsiniz.)
Kendi kendine motivasyon bir beceri mi? ve Eğitim yoluyla geliştirilebilir mi?
Cevap kesin 1 evet.
Öğrencinin güçlü yönlerini keşfetmesine yardımcı olmak , kendi farkındalığı ve istekleri için rehber olabilir.
-
Öğrencinin kaygısını yönetin,
Bazı öğrenciler, iyi bir şey yapamama ihtimalini o kadar endişe verici buluyor ki, bir süre sonra bu kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete dönüşüyor. Kaygı, özellikle sınav süreçlerinde bir problem olarak karşımıza çıkabiliyor. Sonuçlar ne olursa olsun çocuğunuzun yanında olun ona destek sunun ve pes edecek kadar bunalmış hissetmemelerini sağlayın.
Günümüzde artık her konunun yönetilebilir olduğunu biliyoruz. Sınav yada hayat kaygısı da bunlardan birisi emin olabilirsiniz.
-
Yüksek ama ulaşılabilir hedefler koyun,
Öğrenci mevcut durumundan yüksek ama ulaşılabilir hedefler için çabalar. Zihin hedefin çıtasını yüksek bulursa enerjisini boşa harcamak istemez. Öğrenci kapasitesini zorlamalı bununla birlikte hedefe basamak basamak çıkmalıdır. Yeni hedef her zaman bir önceki durumun +2 fazlası olabilir.